FairFin nodigt u uit op een open debat over de toekomst van Belfius, op woensdag 8 juni vanaf 18u in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel (Albertina).

Najaar 2011: de Belgische overheid redt Dexia met 4 miljard euro van de ondergang en herdoopt de bank daarna tot Belfius. Vandaag is Belfius nog steeds volledig in handen van de overheid. De huidige regering stelde bij haar aantreden meteen de privatisering in het vooruitzicht. Maar is privatisering de enige optie? Kan de waarde van Belfius niet op andere manier verzekerd worden? Vandaag vindt de discussie over de toekomst van Belfius plaats achter gesloten deuren. En dat terwijl elke inwoner 363 euro bijdroeg en de bank een grote maatschappelijke waarde heeft. De toekomst van Belfius verdient een open en publieke discussie, waarbij met verschillende alternatieven rekening wordt gehouden.

Op 8 juni brengen we verschillende spelers samen voor een debat over de maatschappelijke waarde van Belfius en mogelijke toekomstscenario’s. Naast lokale belanghebbenden, zoals de werknemers, komen ook buitenlandse sprekers aan het woord. Christine Berry van New Economics Foundation en Eric Smit van Follow The Money komen vertellen over de bankreddingen en campagnes tegen privatisering in respectievelijk het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Toegang is gratis, vooraf inschrijven via debat@fairfin.be.

Dit debat wordt georganiseerd door FairFin, met de steun van Financité, Attac Wallonie-Bruxelles, Iteco, vakbonden (BBTK, CNE, LBC), Poliargus, SAW-B en Masereelfonds.

Programma:

18u15-19u30: Voorgesprek: Van wie en voor wie is Belfius?

Hoe is Dexia Belfius geworden? Wat zijn de gevolgen van een mogelijke privatisering voor werknemers, lokale overheden en het lokale economische weefsel? Op welke manier kan een bank inspelen op huidige maatschappelijke noden, zoals investeringen en transparante en duurzame dienstverlening? Verschillende belanghebbenden komen aan het woord over Belfius.

20u-21u45: Debat: Bankieren in het maatschappelijk belang

Sprekers uit binnen – en buitenland geven hun visie over wat we kunnen doen met geredde banken en er als maatschappij meer controle over kunnen krijgen.

Christine Berry zal uitleg geven over de Britse campagne tegen de privatisering van Royal Bank of Scotland en hoe alternatieven, zoals bankieren in het maatschappelijk belang, in praktijk kunnen gebracht worden. Eric Smit komt de discussies over het Nederlandse bankenlandschap toelichten, met onder andere aandacht voor de privatisering van ABN Amro en de recente stemming in het parlement over het behoud van staatsbank SNS Bank en haar missie als nutsbank. Daarnaast komen twee Belgische sprekers aan het woord over de manier waarop Belfius een maatschappelijke missie kan vervullen in het huidige Belgische bankenlandschap.

Praktisch:

Adres: Keizerslaan 4, 1000 Brussel

Zaal: Auditorium Lippens (Voorgesprek en Debat) en Galerij Houyoux (Pauze)

Uur: vanaf 18u tot 22u

Inschrijven: debat@fairfin.be

Meer info: www.fairfin.be; frank.vanaerschot@fairfin.be