Ten gevolge van de veiligheidssituatie in Brussel is dit debat uitgesteld. Er wordt samen met de sprekers naar een alternatieve datum gezocht.

 

Hoe kan men effectief institutioneel racisme bestrijden? Wat is de relatie tussen afkomst, neoliberalisme en burgerschap?

Racisme is een hardnekkig probleem in onze samenleving. We hebben anti-discriminatie wetten die burgers moeten beschermen tegen deze flagrante schending van mensenrechten. In de praktijk blijken deze wetten slechts papieren tijgers te zijn. De realiteit is er één van een vrije markt waarop bedrijven, verhuurders en klanten hun zin doen. Men kan daarom spreken van een diepgeworteld institutioneel racisme.

Vanuit het middenveld komt de steeds luidere vraag voor praktijktesten en mystery shopping. Maar brengen deze testmethodes wel soelaas? En wie moet deze praktijktesten uitvoeren: de overheid, het middenveld of de sectoren zelf? En moeten ze als juridische wapens ingezet worden of zijn ze eerder een evaluatie-instrument om nadien aan zelfregulering te doen?

Na een lezing door maatschappijhistoricus Zihni Özdil (Erasmus Universiteit Rotterdam) volgt een panelgesprek met Imade Annouri (Vlaams Parlementslid voor Groen), Hakim Benichou (Samenlevingsopbouw Antwerpen) en modeontwerper, ondernemer en activist Rachida Aziz (Azira). Pieter-Paul Verhaeghe (UGent) modereert.

Over de sprekers

Zihni Özdil is een maatschappijhistoricus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als vaste columnist voor NRC Handelsblad en veelgevraagd commentator is hij in Nederland bekend voor zijn scherpe en originele opinies over politiek, cultuur en economie. Hij legt momenteel de laatste hand aan een boek over de relatie tussen racisme, neoliberalisme en burgerschap.

Hakim Benichou is stafmedewerker voor Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw. Hij is één van de drijvende krachten achter de middenveldbeweging Praktijktesten nu.

Imade Anourri is parlementslid voor Groen in het Vlaams Parlement. Hij specialiseert zich in de thema’s werk en sociale economie. Tot vorig jaar werkte hij als adviseur instroom allochtone studenten aan de KU Leuven.

Rachida Aziz is onderneemster en modeontwerpster voor haar label Azira. Daarnaast neemt ze als activiste geen blad voor de mond.

Pieter-Paul Verhaeghe is stadssocioloog aan de Universiteit Gent en medeoprichter van de denktank Poliargus. Hij werkt momenteel aan een boek over praktijktesten en mystery shopping op de woningmarkt.

Organisatie: deBuren & Poliargus

DI 24.11.15 | 19:30 > 21:30
deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel
Gratis, reserveren aanbevolen: Reserveer