Poliargus is een denktank die ijvert voor vrijheid, democratie en solidariteit. Het vrijheidsstreven betekent de maximalisatie van levenskansen door het wegwerken van structurele ongelijkheden. Structurele ongelijkheden zijn relatief: sociale groepen hebben minder kansen omdat andere groepen er meer hebben. Structurele bronnen van ongelijkheid zijn in de hedendaagse maatschappij ondermeer sociale klasse, etniciteit, queer, en gender. Echte vrijheid is pas mogelijk na een vergaande politieke en economische democratisering. Machtsbronnen moeten gedemocratiseerd worden. Het onttrekken van specifieke levensdomeinen aan de liberale marktwerking – decommodificatie – is hiervoor een noodzakelijk middel. Democratisering wordt ten slotte gedragen door solidariteit.
Poliargus is een vzw die volledig onafhankelijk is van elke politieke partij. Sympathisanten kunnen steeds een steunbedrag storten op ons rekeningnummer: BE55 5230 8054 5744.
Tenzij anders vermeld, vertolken de op deze website gepubliceerde stukken de mening van de auteur(s).
Verder moedigt de redactie iedereen aan om zijn/haar constructieve mening op de hier gepubliceerde stukken te geven. De redactie behoudt zich echter het recht om reacties te verwijderen wanneer deze: beledigend zijn voor personen of groepen, naast de discussie zijn, of in strijd zijn met de UVRM.
Beste,
Ik ben Amaury Verdruye, student Economie – Talen in het Heilig-Hart College Waregem. Voor het vak economie moeten wij als eindwerk een paper opstellen over een bepaalde onderzoeksvraag. Ik heb gekozen voor het thema Lonen in België. Aangezien dit een zeer complex thema is vroeg ik mij af of jullie me konden helpen bij het beantwoorden van volgende vragen, of wat jullie standpunt op deze vragen zijn :
1) Waarom staat de loonindexering onder zoveel druk?
2) Wat is de loonindexsering?
3) Is de loonkost een Belgische handicap?
4) Leidt het Belgisch loonindexatiesysteem tot economische divergentie met andere lidstaten eurozone?
a. Omschrijving automatische loonindexatie
b. Voor- en nadelen van automatische loonindexering
c. Impact op werkgelegenheid, competitiviteit,…
5) In onze loonberekening zit een herverdelende werking? Hoe werkt deze (BV, RSZ)
Hopend op een positief antwoord.
Dank bij voorbaat
Amaury Verdruye
0488/36.22.58